Mednarodni športni dan za srednješolce

Naše športne dni za srednješolce organiziramo s pomočjo motiviranih lokalnih organizacij, ki poskrbijo za zelo pester program. Vsako leto se nam pridružijo:

Mladinski dnevni center Kamra Radovljica

Slovenska vojska

Policijska postaja Radovljica

Lokostrelstvo Robert Levstek

Zvok tišine Mina Kunstelj

Joga Marina Došen Jan

Gorska reševalna služba Radovljica

Društvo Tačke pomagačke

Zavod 364

v leta 2022 pa sta se nam prvič pridružila tudi Društvo Kreaktiv s cirkuškimi veščinami in Društvo Gibatorij s capoeiro.

Dogajanje na športnih dneh smo strnili v kratke filmčke:

Športni dan 2022:

https://www.facebook.com/volunteeringinzavodmanipura/videos/2003572103187282

Športni dan 2021:

https://www.facebook.com/volunteeringinzavodmanipura/videos/605513397366375

Športni dan 2020

V letu 2020 smo imeli z organizacijo športnega dne precej izzivov, a smo ga v prilagojeni obliki vseeno zelo uspešno izvedli.

Z nami sta tudi tokrat sodelovala Blaž Soklič s Policijske postaje Radovljica z zanimivimi delavnicami o drogah in delu policistov ter Robert Levstek z lokostrelskimi delavnicami. Na novo pa so se nam pridružili Marina Došen Jan z delavnicami joge, svetovalnica Zlato jabolko ter društvo Tačke pomagačke s terapevtskimi kužki in Zavod 364 s softballom. Kot vsako leto, so seveda sodelovali tudi naši prostovoljci Evropske solidarnostne enote, ki so vse skupaj prijetno popestrili in poskrbeli za sproščeno sodelovanje mladih.

Športnega dne se je v dveh dneh udeležilo skupno 160 dijakov Srednje gostinske in turistične šole Radovljica ter Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica. Aktivnosti smo imeli v telovadnicah obeh šol v skupinah dijakov, ki so skupaj tudi pri športni vzgoji.

Izvedbo športnega dne so finančno podprli Urad RS za mladino, občina Radovljica, Zavod Movit – Evropska solidarnostna enota ter Mladinski dnevni center Kamra.


Garažin mednarodni športni dan 2019

              

Eno leto je minilo, jesen je spet tukaj, z njo pa novo šolsko leto in nov športno informativni dan, ki ga za mlade drugo leto zapored organizira Mladinski klub Garaža.

Izkoristili smo potencial okolice in naših prostorov v vasici Poljče pri Begunjah na Gorenjskem ter v razgibanem ritmu za mlade organizirali 8 različnih delavnic.

Udeležba je bila taka, kot smo si želeli. Naši prostovoljci iz programov Erasmus+ in Evropska Solidarnostna enota so skupaj z mladimi iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica ter Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica na sončen dan preizkušali 5-metrsko plezalno steno, testirali svoje spretnosti z enim najbolj izkušenih profesionalnih lokostrelcev v Sloveniji, se izobraževali o delu policije in Slovenske vojske in se sproščali z jogo ter z glasbeno terapijo.

Bistvo slednje je bilo mladim predstaviti, kako lahko zvok gongov, himalajskih in kristalnih posod, koshijev in drugih meditativnih glasbenih instrumentov, petje ter glasba v splošnem pomenu pripomorejo k razbremenitvi stresa, vitalnosti in sproščanju vsakega od nas. Delavnico je izvedla Mina Kunstelj Bindi, Zvok tišine.

Na delavnici joge so mladi poskušali povezati svoje telo z umom in energijo te starodavne prakse. Joga, ki predstavlja pot odkrivanja sebe in okolice, osebnostnega razvoja in zaklad zdravja, je po mnenju vaditeljice joge Ane Pirih iz Yoge Bled koristna za vse ljudi, tudi dijake, ki se velikokrat znajdejo v stresnih situacijah.

Delavnica streljanja z loki pod vodstvom Levstek Roberta je dijakom ponudila vpogled v zgodovino in prakso streljanja z loki, preizkušanje različnih vrst lokov, ki se jih uporablja ali se jih je včasih uporabljalo za različne namene. Eden glavnih namenov delavnice je bilo dijakom predstaviti športni vidik lokostrelstva, ki se tudi pri nas zmeraj bolj razvija in je že od leta 1900 olimpijska tekmovalna disciplina.

Društvo gorske reševalne službe Radovljica je poskrbelo za izjemno zanimivo delavnico s plezanjem na mobilno plezalno steno ter učenjem in osveščanjem gibanja v gorah, ki se vsako leto z vse več pohodniki v slovenskih gorah zdi vedno bolj pomembno. Ravno zaradi vse večjega obiska tujih turistov v slovenskih gorah, se je tudi dijakom zdelo, da je izobraževanje na tem področju in osveščanje drugih ter previdnost pri pripravah na ture eden najpomembnejših vidikov varnosti in preventive nesreč. To, da so gorski reševalci in reševalke »carji, ker tvegajo svoja življenja za druge, bi pa itak morali vsi že vedeti«, je bil recimo komentar enega od dijakov.

Blaž Soklič s Policijske postaje Radovljica je mlade osveščal o drogah ter se z njimi pogovarjal o izzivih v današnji družbi ter vlogi policije, ki se mora prilagajati družbenim trendom, povezanim s prometno varnostjo in zaščito prebivalcev pred kriminalom, nasiljem, pa tudi pred naravnimi nesrečami.

Mladi so se spoznali tudi s pripadniki Slovenske vojske in NATO Centra Odličnosti. Vloga vojske, spoznavanje opreme, simulator streljanja in predvsem človeški vidik vojske, jim je odprl vrata v to ogromno organizacijo.

Na delavnici našega mladinskega kluba pa smo mlade na interaktiven način seznanili s programoma Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota in sicer predvsem z mednarodnim prostovoljstvom, ki predstavlja eno glavnih dejavnosti naše organizacije. Ekipa devetih prostovoljcev iz šestih različnih držav, ki trenutno opravlja svoje prostovoljno delo v naši organizaciji, je sodelovala pri pripravah na dogodek, skrbela za logistiko in podporo izvajalcem delavnic ter seveda z veseljem delila svoje zgodbe o neposrednih izkušnjah in pomenu prostovoljstva zanje in za lokalno prebivalstvo.

Izvedbo dogodka so finančno podprli:

         

Vidimo se spet drugo leto!